Login

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο και ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις
A+ R A-
04-10-2012

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μετά τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για αναστολή αδειοδοτήσεων  νέων φωτοβολταικών της κατακόρυφης πτώσης της τιμής fit (μέχρι και 47%),των ανακοινώσεων με βάση δημοσιογραφικές  πληροφορίες για εισφορά στα φ/β  20% επί του τζίρου ,της παύσης των χρηματοδοτήσεων των φ/β από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ,ουσιαστικά σταματά η ανάπτυξη  του κλάδου   ξαφνικά και απότομα.
Οι ΑΠΕ και ειδικά τα φ/β  φορολογούνται  μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εισπράττουν ,είναι πράσινες επενδύσεις δεν ρυπαίνουν, είναι ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΗ  και παρ ότι δεν εισπράττουν  καλούνται να πληρώσουν έκτακτη ειδική εισφορά  υπέρ του χρεώστη τους διαχειριστή (ΛΑΓΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) ,καταστρατηγώντας εικοσαετείς εκχωρημένες  και μη συμβάσεις που με νόμο έχουν υπογράφει  δημιουργώντας  παράλληλα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΩΡΘΩΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΛΕΙΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ.
Δυστυχώς με τις νέες αναστολές  δανειοδοτήσεων και τις τεράστιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές (fit) των φωτοβολταικών που φθάνου μέχρι και στο 46,8% σε σχέση με τις τιμές που είχαν αποφασιστεί έξι μήνες πριν  υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματική μείωση του κόστους εξοπλισμού ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τα επιτόκια δανεισμού που ξεπερνούν σήμερα  το 10% καθιστώντας  μη βιώσιμη οποιαδήποτε επένδυση σε φ/β.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ ανακοινώσε  το IRR (κέρδη)μόνο των φ/β και όχι των λοιπών τεχνολογιών  που μετέχουν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ,και παρά τις προκλήσεις από τον ΠΑΣΥΦ  για να ύπαρξη ανακοίνωση σχετική  δεν έχει γίνει τίποτε .
Επίσης δεν έχουν  διαψευστεί από το υπουργείο οι δημοσιεύσεις   για την πρόθεση του στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς.
Για να λυθούν τα προβλήματα στην ενεργειακή αγορά θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά τα πραγματικά προβλήματα και να αρθούν οι στρεβλώσεις που τα χαρακτηρίζουν  ,με κυριότερες την άμεση  επιδότηση 1.3 7 δις ευρώ το χρόνο, αλλά και την έμμεση στήριξη από το ίδιο το ΕΤΜΕΑΡ καθώς το 60% των χρημάτων  που πληρώνουν οι καταναλωτές γι αυτό ,κατευθύνετε  τελικά προς τα ορυκτά ρυπογόνα και εισαγόμενα καύσιμα αντί για τις ΑΠΕ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών από 4-5 μήνες ανάλογα με τον διαχειριστή τη στιγμή που οι συμβάσεις αναφέρονται σε μηνιαίες πληρωμές, με αποτέλεσμα τα δάνεια των επενδυτών να κοκκινίζουν στις τράπεζες ,να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας , να μην μπορούν να αποδώσουν Φ.Π.Α, φόρους ,έκτακτες εισφορές, και να μην μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.
Με το υπάρχον σύστημα είσπραξης  των χρημάτων για το ταμείο των ΑΠΕ  οι διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ-ΛΑΓΗΕ) ποτέ δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν τις ΑΠΕ διότι  στον συμψηφισμό πάντα ο διαχειριστής χρεωστάει  (λογω των στρεβλώσεων)επομένως παρακρατούνται τα χρήματα των ΑΠΕ  από τον εισπράξαντα και δεν μπαίνουν ποτέ στα ταμεία των διαχειριστών όπως θα έπρεπε και να πληρώνονται οι παραγωγοί  ΑΠΕ.
Για τον λόγο αυτό  ο ΠΑ.ΣΥ.Φ  δια των μελών του θα προκαλέσει  την σύγκληση και δημιουργία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΩΡΩΝ  για έλεγχο και κατάληξη σε πόρισμα  του λόγου που δεν γίνονται πληρωμές ,όπως αναφέρεται στη σύμβαση πώλησης.
Πιστεύουμε ότι εφόσον θέλουμε ανάπτυξη  κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η άρση των οποιοδήποτε  στρεβλώσεων και η πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων , χωρίς πρόχειρες και σπασμωδικές ενέργειες .
Ο πρόεδρος
Ν.ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Login